Hiukan yli vuosi sitten asennutin omakotitaloni katolle 12kpl aurinkopaneeleita. Tein tästä tuolloin myös blogitekstin, jonka voitte lukea täältä. Kun aikaa on nyt kulunut vuosi voidaan tehdä katsaus aurinkopaneelien tuottavuuteen ja toimintaan.
Pohjustus
Asensimme omakotitalon katolle 12kpl 280w monikideaurinkopaneeleita. Invertterinä toimii Fronius Symo 5.0-3-M. Omakotitalo lämpenee sähköllä ja tästä vastaa ilmalämpöpumppu ja varaava takka. Aurinkopaneelit hankittiin pienentämään sähkön kulutusta ja nostamaan talon arvoa. Hintaa kotitalousvähennyksen jälkeen paneeleille ja lisälaitteille asennuksineen tuli hiukan yli 6.5k e. Paneelit ja asennus hankittiin Talos Oy:ltä
Tavoitteet ja niiden mittaaminen
Tavoitteena on saada laskettua sähkölaskua ja samalla nostaa talon arvoa aurinkopaneeleilla. Talo sijaitsee hyvällä paikalla auringon saannin suhteen, joten aurinkopaneelit sijoitettiin mielestäni hyvin. Talon lämmitys tapahtuu sähköllä, joten sähköön menee kesäisin noin 130e/kk ja talvisin hiukan alle 300e/kk (verot, sähkö ja siirto yhdessä).

Aurinkopaneelit on yhdistetty inverteriin, joka muuttaa aurinkopaneeleista tulleen sähkön käytettäväksi talossa. Fronius- mallisen inverterin hallinnassa on mahdollisuus seurata kulutusta ja tuottoja. Kaikki mittausluvut on otettu suoraa inverterin omasta datasta, joten mittaustulokset ovat tarkkoja.
Tuotetun energian määrä ensimmäisenä vuotena
Aurinkopaneelit tuottivat 25.4.2020-24.4.2021 yhteensä 2251kWh. Tästä noin 60% (1321,45kWh) saatiin käytettyä itse ja loput 929,55kWh myytiin takaisin verkkoon. Tuotettu sähkö myydään automaattisesti verkkoon, mikäli et pysty itse käyttämään kaikkea tuottamaasi sähköä tai et pysty itse varastoimaan sitä esimerkiksi akustoon.

Energiantuotannosta suurin osa tapahtui huhti-syyskuun aikana, jolloin aurinkoa on eniten saatavilla. 1.10-31.3 sähköä paneelit tuottivat vain noin 66kWh. Huhti-lokakuu, eli puolet vuodesta tuotti siis 97% koko vuoden tuotosta.
Aurinkopaneelien kokonaistuotanto oli kokonaiskulutuksesta keskimäärin 11%. Parhaimpina kuukausina omavaraisuusaste nousi jopa 32%.
Sähkön käyttö itse
Kun käytät sähköä itse, hyödyt niin sähkön hinnan, sähkön siirron ja verot. Tämä on siis mielestäni kaikista järkevin keino taloudellisesti ja pyrinkin nostamaan omaa käyttöastetta juuri aurinkoiseen aikaan. Tätä kuitenkin vaikeuttaa se, että normaalisti kotoa ollaan poissa työaikaan, jolloin on kaikista aurinkoisinta. Pyrin kuitenkin automatisoimaan esim. lämminvesivaraajan lämmitystä niin, että lämmitys tapahtuu silloin, kun aurinko on ylhäällä.
Seuraavaksi lasketaan tuotetun sähkön arvo. Kaava on energian hinta + siirto + verot. Kuukausimaksua ei oteta laskussa huomioon, sillä tämän joutuu maksaa kuitenkin. Käytettävä siirtohinta on laskettu päiväsiirtohinnalla, sillä aurinko ei paista yöllä. Lopulliset numerot ovat 5,31snt/kwh + 4,01snt/kwh+ 2,79372snt/kwh = 12,11snt/kwh. Itse käytetty paneelien tuotto oli 1321,45kwh, joten oma käyttö oli arvoltaan 160,08e
Sähkön myynti
Sähköyhtiönä meillä toimii Väre. Vuonna 2020 sähköä myytiin yhteensä 929,55kWh. Sähköyhtiöillä on eri periaatteet myytävän sähkön korvauksesta, joten tämä saattaa vaihdella yrityksien välillä. Väreellä hinta perustuu pörssisähkön hintaan ja heidän omaan marginaaliinsa. Laskukaava tälle on markkinahinta – 0.2snt. Kun myyt sähköä sähköyhtiölle, sinulle ei korvata siirtomaksua. Markkinahinnan löydät esimerkiksi täältä. Väre korvasi meille siis koko vuoden myynnistä yhteensä 35,51e, eli 3,82snt/kWh.
Lyhyen aikavälin tulos
Nopealla laskutoimituksella aurinkopaneelien hankkiminen tällä idealla on siis huono idea. 6500e sijoituksella aurinkonapeeleihin tienasit vuodessa hiukan alta 200e. Kuoletat paneelien takaisinmaksun siis noin 33 vuodessa, mikäli paneelit kestävät ja tuottavat aivan saman verran joka vuosi.
Pitkän aikavälin tulos
Vaikka paneelien rahallinen tuotto ei päätä huimaa, täytyy muistaa paneelien tuottama arvon nousu kiinteistöllesi. Taloa myytäessä moni varmasti katsoo positiivisesti aurinkopaneelien olemassaolon ja varsinkin niitten vähentämän energiantarpeen.
Rahallisen korvauksen lisäksi paneelit vaikuttavat siis positiivisesti asuntoa myytäessä. Talosi voi myydä nopeammin tai paremmalla hinnalla, kuin ilman paneeleja. Suoraa rahallista osuutta paneeleille on tästä kuitenkin vaikea antaa, joten jokainen voi itse miettiä osuuden mikä paneeleilla oli kiinteistöä myydessä.
Mahdollisia lisähankintoja
Riippuen invertterin mitoituksesta, voi myöhemmin järjestelmään lisätä lisää paneeleita. Meidän tilanteessa paneeleja voi lisätä yhtensä 8kpl, jolloin yhteenlaskettu maksimituotto voisi olla 5600w. Tästä tehtiinkin meille tarjous ja asennettuna verohyvityksien jälkeen hinnaksi olisi tullut noin 3000e. Tuotto olisi tällä noussut siis noin 70% ja rahallisesti vuodessa 140e enemmän, jos käyttöaste olisi noussut samassa suhteessa. Näitten paneelien kuolettamiseen olisi kulunut aikaa 21 vuotta, joten paneeleja ei tällöin hankittu lisää.
Yksi mahdollisuus olisi myös hankkia akusto, jolla saataisiin hyödynnettyä aurinkopaneelien tuotto silloin, kun olemme itse kotona. Akusto kuitenkin kirjoitushetkellä on eri kokoluokissa niin kallis, jotta sen hankinta ei ole järkevää pelkässä taloudellisessa mielessä. Elenian säävarma sähköverkko on kuitenkin katkaissut sähkömme viimeisen vuoden aikana moneen kertaan, joten mikäli sähköjen pysyminen päällä lasketaan positiiviseksi asiaksi, voi asiaa harkita. Osa sähköautoista voi toimia myös akustona, mutta en ole tähän asiaan perehtynyt tarpeeksi.

Mitä tästä opimme
Aurinkopaneelien sopiminen omalle tontille kannattaa miettiä pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Mikäli talon lähellä on paljon puita, voi tulokset olla huonompia kuin yllä kuvatut. Mikäli taas aurinkoa on paljon enemmän ja lumi on vähäistä voivat tulokset olla paljon positiivisemmat. Aurinkopaneeleilla on myös muita ominaisuuksia rahan lisäksi, jotka voivat vaikuttaa positiivisesti paneelien hankintaan. Pelkkä ekologisuus voi olla monelle riittävä porkkana paneelien hankintaan.
Jäikö jokin mietityttämään? Laita kommenttia suoraan yhteystiedot- sivulla, Facebookissa tai Instagramissa. Seuraa tilejäni somessa niin saat heti tiedon, kun uusi julkaisu on luettavissa!