Mailchimp – sähköpostimarkkinoinnin tueksi

Markkinointi

Mailchimp on sähköpostimarkkinoinnin työkalu, jolla helpotat sähköpostimarkkinoinnin tekemistä ja tuloksien seuraamista. Mailchimpistä näet, kuka on avannut sähköpostisi ja miten siihen on reagoitu. Mailchimpissä voit myös luoda juuri omaan kampanjaasi sopivan laskeutumissivun tai muun tavan kerätä sähköpostilistallesi henkilöitä.

Sähköpostimarkkinointi

Sähköpostimarkkinoinnilla tarkoitetaan sitä, kun asiakkaalle lähetetään markkinointiviestejä tai muuta sisältöä suoraa sähköpostiin. Tähän tarvitaan sähköpostin omistajan suostumus. Sähköpostilistan kerääminen voi tapahtua jo ennen asiakkuuden alkamista verkkokaupassa. Tämän jälkeen asiakkuutta voidaan pitää yllä sähköpostimarkkinoinnin avulla.

Kerääminen ennen asiakkuutta

Koska haluamme saada potentiaalisen asiakkaan postituslistallemme, hänen täytyy ensin saada antamaan sähköpostinsa ja suostumus sen käyttämiseen. Tähän keinoja on monia ja mukava tapa saada asiakas ohjattua lähemmäs myös ostotapahtumaa on tarjota jokin alennus tai tarjous sähköpostilistaan osallistujalle. Esimerkiksi 5e alennus ensimmäisestä tilauksesta tai ilmainen toimitus.

Alennuskoodi uutiskirjeen tilaajille
Esimerkki alennuskoodin saannista uutiskirjeen tilaajille.

Tarjousta ei kuitenkaan ole pakko olla, jos potentiaalinen asiakas saa jotain muuta arvoa sähköpostilistalla olemisesta. Esimerkiksi sähköpostilistalla olevat voivat saada ensin tiedon tulevista alennuksista tai heille kustomoituja tarjouksia.

Asiakkuuden ylläpitäminen

Jos potentiaalinen asiakas ei ole ennen ensimmäistä tilaustaan osallistunut sähköpostilistalle, voidaan pyytää tilauksen yhteydessä lupa lisätä hänet listalle. Tällöin asiakkaan ei tarvitse uudelleen syöttää sähköpostiaan, vaan se saadaan jo suoraa tilauksen yhteydessä.

Asiakkuuden ylläpitäminen on myös tärkeää liiketoiminnan kannalta, sillä uudelleen palaavan asiakkaan hinta on todennäköisesti halvempi, kuin uuden asiakkaan hankinta. Tarjoamalla asiakkaalle mielenkiintoista sisältöä ja ajankohtaista tietoa verkkokauppasi tarjouksista pidät myös huolen, että asiakkaat palaavat takaisin juuri sinun verkkokauppaasi, eivätkä tilaa tulevaisuudessa tuotteitaan jostain muusta verkkokaupasta.

Miten mailchimp voisi auttaa

Voit tietysti halutessasi kopioida käsin sähköposteja exceliin ja lähettää niitä sähköpostista kerralla, mutta tämä on työlästä, listan ylläpitäminen hankalaa ja muutenkin viestien visuaalinen ulkoasu ei ole kummoinen. Tämän takia suosittelenkin käyttämään ainakin jotain sähköpostimarkkinointiin tarkoitettua työkalua sähköpostimarkkinoinnin toteutuksessa. Koska itselläni on kokemusta mailchimpistä ja mielestäni se on hyvin kätevä, käymme sitä läpi tässä blogitekstissä. Mikään ei kuitenkaan estä tutustumasta aiheeseen netissä ja valitsemalla jonkun muun palvelun.

Rekisteri

Mailchimp kerää rekisteriin asiakkaan antamat tiedot. Mitä tietoja haluat kerätä on kiinni sinusta, mutta esimerkiksi etunimellä ja sähköpostiosoitteellakin pärjää eteenpäin. Rekisterin löydät kohdasta ”audience” ja ”all contacts”.

Mailchimp audience

Asiakkaiden hankinta

Sähköpostilistalle saat henkilöitä joko ennen tai jälkeen tilauksen, kuin aikaisemmin tekstissä mainittiinkin. Haluamme kuitenkin esimerkissä saada asiakkaat rekisteröitymään ennen tilausta. Tämä onnistuu, kun valitset vasemmalta ylhäältä ”Audience” ja sieltä ”Signup forms”

Mailchimp signup forms
Mailchimpin Signup formssissa pääset tekemään eri tyyppisiä rekisteröintisivuja.

Vaihtoehtoja on yhteensä neljä.

  • Form builder on erillinen sivu, jossa rekisteröinti tehdään. Voit ohjata asiakkaan tekemään rekisteröitymisensä erilliselle sivulle.
  • Embedded forms mahdollistaa koodin lisäämisen suoraa valmiina olevalle sivullesi. Näin sinun ei tarvitse ohjata asiakasta pois kaupastasi, vaan rekisteröinti tehdään oman domainisi sisällä
  • Subscriber pop-up ei tarvitse tiettyä sivua rekisteröintiin, vaan rekisteröinti tehdään erillisen ikkunan kautta, joka pomppaa kesken sivulla vierailun asiakkaan eteen.
  • Form integrations hyödyntää mailchimpin eri integraatioita rekisteröinnin tekemiseen.

Esimerkissä teemme keräämisen form builderilla, eli teemme uuden sivun, johon asiakas ohjataan. Tähän asiakas voidaan ohjata esimerkiksi sähköpostin kautta. Heti ylhäällä saamme valita, minkä formin valitsemme. Signup formi on automaattisena valittuna. Tämän alla löydät linkin, jonka kautta formiin pääsee. Voit jakaa tätä verkkosivuillasi tai missä ikinä haluatkin.

Form builder valinnat

Jos haluat muokata jotain muuta sähköpostiviestiä tai formia, voit valita valikosta jonkun muun vaihtoehdon ja muokata tätä. Vaihtoehtoja on monia ja emme käy näitä kaikkia läpi. Nimet ovat kuitenkin aika selventäviä ja löydät varmasti, mitä oletkin etsimässä.

Different forms and response emails

Lopuksi päästään muokkaamaan itse formia. Vasemmalla näet itse formin, jota olet muokkaamassa, ylhäällä eri vaiheet, joista ensin rakennetaan formi, tämän jälkeen muokataan värit ja parannellaan ulkoasua ja lopuksi voit kääntää formin muille kielille. Oikealta löydät eri kohtia, mitä voit lisätä formiin. Painamalla haluamaasi nappia, ilmestyy haluttu kohta formiin.

Sähköpostiin rekisteröinti

Kamppis ja sähköpostin lähetys

Seuraavaksi aletaan tekemään itse sähköpostia. Tämä tapahtuu valitsemalla vasemmalta ylhäältä ”Create” ja tämän jälkeen ”Email”. Sivu pyytää nimeä kampanjalle, joten anna projektille semmoinen nimi, jolla itse tunnistat sen. Nimesin tämän nimellä Testi2.

Mailchimp creating email.

Nimen jälkeen pääsemme tekemään itse postausta. Mikäli käytössä on monta eri sähköpostilistaa, voit valita ”To” kohdassa, mitä postituslistaa haluat käyttää. Kohtaan ”From” valitset lähettäjän nimen ja sähköpostin. Tähän voit laittaa vaikka yrityksesi verkkosivun ja asiakaspalvelun tai infon sähköpostin. Subject määrittää viestin otsikon. Lisäämällä otsikon pääset myös muokkaamaan pientä tekstiä, joka tulee kulemaan otsikon jälkeen sähköpostissa, jonka nimi on preview text.

Mailchimp ja sähköpostiviestin luonti

Voit viestin kirjoittamista aloittaessasi valita jonkin valmiista pohjista tai tehdä kokonaan oman näköisen viestin. Sinulla on käytössä valmiit rakennuspalikat, joita voit lisätä itse viestiin, siirrellä niitten paikkaa ja muokata niitä.

Sähköpostiviestin koonti mailchimpissä

Ruudun vasemmassa kulmassa näet sähköpostiviestisi ja oikealla käytettävissä olevat komponentit. Jos haluat muokata jotain sivulla, voit painaa haluttua muutoskohtaa, jolloin oikealla oleva reuna muuttuu. Tässä esimerkissämme haluamme lisätä jo valmiiksi esimerkissä olevaan SoMe- kuviin omat tietomme, jotta viestin saaja voi suoraa näitten linkkien kautta siiryä esimerkiksi instagramiimme.

Sähköpostin luonti mailchimpissä

Viestin luominen ja mitä haluat siinä sanoa täytyykin sitten keksiä itse. Yritä luoda viestiin selvä fokus, mitä halaut kertoa viestin saajalle. Pidä viesti myös suht lyhyenä. Viestin tarkoitus on kuitenkin ohjata asiakas sivuillesi, joten kaikkea tietoa ei ole pakko sisällyttää sähköpostiin.

Viestin lähetys

Kun sähköposti on valmis, paina oikealta ylhäältä continue. Tämä vie sinut takaisin samalle sivulle, kuin aikaisemmin kohdassa ”Kamppis ja sähköpostin lähetys”. Mikäli mahdollisia ongelmia ilmenee, mailchimp itse kertoo niistä. Tässä esimerkissä emme muokanneet sähköpostia ollenkaan, jolloin saimme virheilmoituksen. Toimenpiteet korjaukseen löytyy myös virheen kohdalta, joten tarkasta, mitä pitää tehdä ja tämän jälkeen korjaa ongelmat.

Sähköpostiviestin error

Jos haluat ensin testata, miltä sähköpostisi tulee näkymään viestin saajalle, voit lähettää sähköpostin kohdalla lukevaa ”Send a Test Email”. Voit lähettää testausviestin vaikka omaan sähköpostiisi ja testata kaikki mahdolliset hyperlinkit.

Kun olet valmis lähettämään viestin, paina Send- nappia ylhäältä oikealta. Tämän jälkeen saat vielä yhden ”Oletko aivan varma”. Jos olet, valitse send ja jos et, niin sitten Cancel.

Mailchimp valmis lähettämään posti.

Onnittelut, olet nyt lähettänyt ensimmäisen sähköpostiviestin mailchimpin kautta.

Tulokset

Tuloksia kannatta ja pitää seurata. Raportit eri kampanjasta löydät Campaigns ja Reports. Valitse haluamasi raportti ja paina View Report. Täältä pääset tutustumaan siihen, miten viestisi toimi. Alla yhden tekemäni viestin raportti.

Sähköpostimarkkinoinnin tuloksia.

Raportista löydät viestin avanneiden määrän, koska viestiä avattiin ja mikä oli avaajien prosenttiosuus viestin saaneista. Muutaman viestin jälkeen opit, mikä toimii positiivisesti ja mitä asiakkaat eivät halua. Seuraa siis raportteja jokaisen lähettämäsi viestin jälkeen.

Lopputulos

Jos seurasit yllä olevia vinkkejä, sinulla pitäisi olla sivu, jonka avulla keräät sähköpostilistaa ja osaat lähettää markkinointiviestejä tilanneiden sähköpostiin. Mailchimpissä on paljon muitakin ominaisuuksia, joten suosittelen tutustumaan palvelun tarkemmin ja testaamaan eri ominaisuuksia.

Käytä mun linkkiä käyttäjän luomiseen niin saamme molemmat 30e käyttörahaa Mailchimp- tilillemme, kun valitset kuukausimaksullisen version. Linkki sivulle löytyy tästä: http://eepurl.com/hb8Eqz

Jäikö jokin mietityttämään? Laita kommenttia suoraan yhteystiedot- sivulla, Facebookissa tai Instagramissa. Seuraa tilejäni some:ssa niin saat heti tiedon, kun uusi julkaisu on luettavissa!

2 kommenttia artikkeliin ”Mailchimp – sähköpostimarkkinoinnin tueksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *